Impactul cu lumea culorilor a fost foarte mare pentru micuţa Petra Tănase, dat fiind faptul că deşi era la o vârstă fragedă picta de plăcere, cu mintea copilului iubitor de culoare.
Când era la gimnaziu, în mai multe şcoli din Giurgiu a avut loc o preselecţie de elevi talentaţi la pictură. Din cele câteva sute de elevi, comisia formată la nivel local din profesori de desen, a ales 20 de copii, printre care şi pe tânăra Petra Tănase, pentru a-i pregăti în acest domeniu amplu- pictura.
Mai târziu în anii de liceu, tânăra pictoriţă a continuat să se perfecţioneze în arta plastică fiind îndrumată de binecunoscutul profesor giurgiuvean de desen, Tiberiu Marianov, de la Şcoala Populară de Artă din municipiu.
În loc de medicină a ales pictura
După terminarea liceului, Petra Şerbănescu Tănase şi-a încercat norocul la Facultatea de Medicină din Bucureşti, specializarea pediatrie, unde nu a fost admisă. ,, Eu nu eram hotărâtă să fac arte plastice. Aşa a fost să fie! Bine că nu am luat la Medicină, pentru că această meserie mă marca toată viaţa. Iubesc la nebunie copiii şi nu i-aş putea vedea suferind. A fost ca un pariu cu mine faptul că am ales să urmez o facultate de artă” ne spune cu emoţie în glas Petra Şerbănescu. Fără nici o pregătire în prealabil şi fără a studia în domeniu, giurgiuveanca noastră a susţinut examen de admitere la Facultatea de Arte Plastice,, Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, unde a intrat a 11-a pe listă.
,, Am fost 24 de candidaţi pe un loc, dar am reuşit. Încă din primul semestru am beneficiat de bursă de studii: cartelă, cămin, plus bani pentru buzunar, din care îmi cumpăram în special cărţi. La facultate am lucrat cu profesori deosebiţi de care îmi amintesc şi acum cu mândrie. Profesorul Ion Sălişteanu a fost pentru mine un exemplu de demnitate, decenţă, serioyitate şi cultură la un loc. Ne-au marcat ei pe noi!