Statul a investit milioane de euro în sisteme informatice care nu pot fi folosite. Sistemul Informatic Unic Integrat al Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea este departe de a fi funcţional. Pentru că nu au acces la baza de date, medicii îi trimit pe pacienţi după adeverinţe.
Vin zilnic la Casa de Asigurări de Sănătate, de la zeci de kilometri distanţă de Focşani, trimişi de medicii de familie să-şi procure adeverinţa prin care li se conferă calitatea de asigurat. Ne referim la sutele de pensionari care sunt umiliţi zilnic şi puşi să stea la cozi interminabile pentru o simplă foaie de hârtie.
Aurica Oancea, în vârstă de 64 de ani, este din Tîmboieşti şi a venit ieri cu noaptea-n cap la Focşani să prindă un loc mai în faţă pentru a primi „paşaportul" de intrare la medicul de famile.
„Am fost cam bolnavă şi acum trebuie să mă duc la control. Am stat două ore la rând, că fără foaia asta nu mă primeşte. Eu sunt femeie de la ţară şi e o cheltuială în plus. Doar pentru atâta lucru mă costă zece lei autobuzul", îşi spune nemulţumirea Aurica Oancea.
Medicii de familie, care încă de acum patru ani au fost dotaţi de stat cu laptopuri tocmai pentru a raporta şi comunica online cu CJAS, spun că îi pun pe oameni pe drumuri din cauză că mult mediatizatul Sistem Informatic Unic Integrat (SIUI) nu funcţionează.
„Nici mie nu-mi convine această situaţie. Mi s-au umplut sertarele de adeverinţe, dar nu avem ce face, pentru că dacă se fac controale noi răspundem cu capul. Ar trebui să avem acces la SIUI şi dacă sistemul ne arată că pacientul este asigurat să nu-l mai trimitem după adeverinţă. S-au investit milioane în informatizare şi nu se vede unde sunt banii", explică dr. Grigore Hanţă, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie.
Reprezentanţii CJAS promit că toate aceste neajunsuri vor mai dura doar câteva