Numărul tranzacţiilor cu carduri Visa la comercianţi a crescut, în România, cu peste 27% în 2010, comparativ cu 2009, conform rezultatelor date joi publicităţii de Visa Europe.
Această creştere înseamnă că una din trei tranzacţii efectuate cu un card Visa a avut loc la comercianţi, în creştere faţă de 2009, când numai un sfert din tranzacţii se realizau la punctele de vânzare.
Sumele cheltuite pe carduri Visa la comercianţi au crescut cu 19%, în timp ce ponderea Visa în totalul cheltuielilor de consum (inclusiv cele în numerar şi cu alte carduri) a crescut cu 18% faţă de anul 2009.
'În ultimii ani, românii au trecut la plăţile fără numerar într-un ritm tot mai accelerat, obiceiurile lor de plată devenind tot mai complexe: nu doar că folosesc mai des cardurile la comercianţi, ci au început să le utilizeze şi pentru plata taxelor şi impozitelor. După o campanie susţinută de extindere a posibilităţii de plată prin card la nivelul administraţiei locale, am remarcat că era un serviciu foarte dorit de români - în primele trei luni ale anului 2010, procentul românilor care şi-au plătit taxele şi impozitele cu cardul a fost mai mare decât în întregul an 2009', a declarat Cătălin Creţu, director general România, Visa Europe.
Tendinţa de folosire a cardurilor pentru plăţi cotidiene se regăseşte şi în tendinţa înregistrată de valoarea medie a tranzacţiei la POS, care a scăzut cu 6,7%, ajungând la 38,7 euro.
În anul de raportare (octombrie 2009 - septembrie 2010), 32% din tranzacţiile Visa au fost efectuate la comercianţi, în timp ce volumul plăţilor făcute cu carduri Visa în magazine a reprezentat 14% din totalul cheltuielilor realizate pe carduri Visa. Situaţia a continuat să se îmbunătăţească faţă de 2009, când tranzacţiile la comercianţi au reprezentat 26% din totalul tranzacţiilor şi 12% din valoarea totală. Num