EXCLUSIV EVZ. Fostul dictator a fost convins, în timpul unei vizite efectuate în Franţa, în anul 1970, să lase doi jucători în Ligue 1. Norocoşii au fost stelistul Florea Voinea şi dinamovistul Ion Pârcălab. Sursa: ARHIVA PERSONALĂ
1 /.
Nicolae Ceauşescu, care ieri ar fi împlinit 93 de ani, a fost un blestem pentru toată România şi, implicit, pentru fotbaliştii din ţara noastră. Toţi microbiştii se întreabă ce ar fi ajuns, de exemplu, Nicolae Dobrin dacă dictatorul ar fi dat curs ofertei de la Real Madrid.
Se ştie că celebrul Santiago Bernabeu, preşedintele "albilor", a venit special la Bucureşti în toamna anului 1972 şi a încercat să-l îmbuneze pe Ceauşescu cu o ofertă colosală: două milioane de dolari şi o instalaţie de nocturnă pentru stadionul din Piteşti. Dictatorul nici n-a vrut să audă, susţinând că fotbalistul e "bun naţional" şi nu trebuie să plece.
Graniţele li s-au deschis doar veteranilor
Ceauşescu s-a opus vehement şi în alte situaţii similare. Liderul comunist a spus un "Nu" hotărât şi la alte oferte astronomice pentru acele vremuri. Lui Balaci i-a dat târcoale AC Milan, Juventus Torino l-a vrut pe Hagi, iar Gianni Agnelli s-a oferit să dea în schimb o sumă consistentă şi să construiască o fabrică "Fiat" în România.
Mulţi alţi jucători de legendă din perioada "Epocii de Aur" s-au văitat că au trăit în timpuri nepotrivite şi că au ratat transferuri la echipe mari de pe continent. Au existat însă şi excepţii cauzate de un context favorabil şi de "toanele" lui Ceauşescu. Până în 1965, anul în care Ceauşescu a luat puterea, fotbaliştii români au avut embargo aproape total la transferuri în străinătate.
După 1965, graniţele au început să se deschidă timid şi numai veteranilor, jucători în jurul vârstei de 30 de ani care îşi cam terminaseră "benzina". Emeric Ienei şi Gheorghe Co