Emil Neacşa spune că a fost tot timpul fascinat de natură şi de viaţă. A excelat încă de pe băncile şcolii şi a ajuns să facă performanţă la fiecare loc de muncă pe care l-a avut.
A urmat liceul de ştiinţele naturii şi Facultatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară. „Sunt de profesie laborant bio-chimist, am cochetat şi cu chimia şi biochimia. Cei mai mulţi care au urmat liceul de ştiinţele naturii mergeau apoi la medicină umană. Dintr-o clasă de liceu de 36 de inşi, 26 sunt medici umani. Eu nu am urmat aceeaşi cale. Bunicii mei erau crescători de animale, iar eu îmi petreceam vacanţele de vară la stâna bunicului", îşi aminteşte braşoveanul.
Emil Neacşa spune că la finalul liceului, prima sa opţiune a fost Facultatea de Drept. „Eram copil de deţinut politic, aşa că nu am avut voie să merg la Drept. Aşa că m-am reorientat către ceva care să însemne bios, viaţă. Întotdeauna mi-au plăcut animalele şi lumea vie. În momentul în care Universitatea de la Bucureşti nu a mai impus condiţii de practică agricolă, am ales specializarea zootehnică", spune inginerul.
A obţinut rezultate de top
În timpul facultăţii, braşoveanul a avut rezultate foarte bune şi a terminat ca şef de promoţie. „Cred că e foarte important ca ceea ce faci să faci cu pasiune şi să duci lucrurile la bun sfârşit. Cu acest gând am parcurs facultatea şi aşa am şi terminat-o", spune inginerul.
Ca şef de promoţie, tânărul a avut mai multe posibilităţi. Pentru o scurtă perioadă, a ales să rămână în cadrul facultaţii. „Am debutat aici, însă nu am rezistat decât trei luni. Locul era prea strâmt şi simţeam nevoia muncii de teren, a aplicaţiilor practice", explică braşoveanul. Emil Neacşa a câştigat prin concurs postul de inginer tehnolog la un complex de 120.000 de capete de porci, din Brăila, iar în scurt timp a ajuns să ocupe o poziţie de conducere.
„Consider că mi-am făc