Omul modern, Homo Sapiens, a migrat din Africa in urma cu cel putin o suta de mii de ani, mult mai devreme decat estimau arheologii, potrivit unui studiu, citat de AFP.
Cele mai multe vestigii descoperite pana de curand demonstrau prezenta omului modern pe continentul african in urma cu 60.000 de ani. Uneltele de piatra descoperite recent in Emiratele Arabe Unite arata insa faptul ca omul modern era prezent in Peninsula Arabica acum aproximativ 125.000 de ani. Aceasta ultima descoperire a echipei de cercetare condusa de Hans-Peter Eberhard Karls Uerpmann de la Universitatea din Tuebingen, Germania, va fi prezentata pe larg in numarul de maine al revistei americane Science.
Atat perioada in care Homo Sapiens a inceput sa migreze din Africa, cat si cronologia dispersiei sale in jurul Mediteranei sau pe coasta Peninsulei Arabice au alimentat dezbateri indelungate intre cercetatori si arheologi.
Cercetatorii de la Universitatea din Tuebingen, Germania si cei de la Royal Holloway University din Londra, Marea Britanie au descoperit un ansamblu de unelte in situl arheologic de la Jebel Faya, din Emiratele Arabe Unite. Acesta include unelte din silex, ascutite pe ambele parti, toporisti fara maner si sape, care dateaza de peste 100.000 de ani.
Sapaturile au inceput in anul 2003, prin descoperirea primelor artefacte, datand din epoca fierului, cea a bronzului, din neolitic si din paleoliticul mijlociu. Pentru a stabili "varsta" uneltelor, oamenii de stiinta au folosit o tehnica numita luminiscenta prin stimulare optica, ce determina cu aproximatie perioada de cand un obiect nu a mai fost expus la lumina. Omul modern, Homo Sapiens, a migrat din Africa in urma cu cel putin o suta de mii de ani, mult mai devreme decat estimau arheologii, potrivit unui studiu, citat de AFP.
Cele mai multe vestigii descoperite pana de c