La buget subţire şi condiţii improprii de lucru, sunt aproape o mie de dosare pe cap de procuror. 22 de procurori au avut de furcă, anul trecut, cu peste 20.000 de dosare penale. Autorii se sustrag, martorii nu sunt de găsit, iar expertizele costă - iată cauzele care întârzie anchetele.
Cel mai vechi caz de pe masa procurorilor a ajuns la „vârsta" de opt luni în fişet tocmai din cauza banilor care nu mai ajung pentru numeroasele proceduri.
Accidentul din mai anul trecut, produs chiar pe trecerea de pietoni de la Tribunal, când o femeie angajată în traversare, Carmen Ciucă, însoţită de fiica de zece ani, a fost luată pe capotă şi proiectată pe asfalt, a făcut deja „carieră" în Procuratură.
„Nu mai ştiu ce să fac să se soluţioneze mai repede acest dosar. Vreau să se facă dreptate, dar se pare că sărăcia pune piedici şi în acest caz. Mă tratez de opt luni, era să mor, am rămas cu sechele pe viaţă, iar vinovatul este tot nepedepsit", spune Carmen Ciucă, de 41 de ani.
Cercetările au fost întârziate, în primul rând, de expertiza tehnică auto.
Mii de alte cauze aflate în lucru - de la banalele dosare de circulaţie şi până la cele cu victime şi prejudicii de sute de mii de lei - sunt blocate pentru că nu sunt bani pentru expertize.
Schemă de 20 de ani
"Au existat cauze obiective care au îngreunat soluţionarea cauzelor în termen rezonabil, generate de schema de personal redusă, sustragerea de la cercetări a învinuiţilor, identificarea autorilor în cauzele cu AN, efectuarea unor expertise, calcularea retroactivă a alcoolemiei", a precizat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunal, Fănel Mihalcea.
Cu 22 de procurori în loc de 34, cât prevede schema - schemă neschimbată de 20 de ani! -, Parchetul a reuşit să obţină rezultate chiar mai bune decât în anul precedent, în condiţiile în care numărul cauzelor a crescut, iar in