Andrei Buiceag Copiii iesenilor pot primi alocatii ca in tarile Europei Occidentale. Peste o mie de solicitari de astfel de alocatii au fost facute de parintii care pleaca la munca in strainatate. Numai anul trecut au fost 1.123 cereri inregistrate de Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale (AJPS) Iasi. Cele mai multe au fost facute de romanii plecati la munca in Italia, 89, in Germania, 56, si in Belgia.
Competenta platii alocatiilor familiale exportabile (alocatia de stat si indemnizatia pentru cresterea copilului) apartine statului în care lucratorul emigrant presteaza activitate profesionala (are un contract legal de munca).
În situatia in care parintii copiilor presteaza activitati în doua state diferite membre ale UE, competenta platii se împarte între cele doua tari, astfel încât statul care, conform legislatiei nationale, acorda un cuantum mai mare decât celalalt va plati diferenta rezultata.
Daca unul dintre parinti desfasoara o activitate intr-un stat membru al UE, iar celalalt parinte nu este somer, nu este pensionar sau nu desfasoara o activitate independenta in Romania, statul competent care trebuie sa plateasca integral alocatia, conform legislatiei sale, este statul in care se desfasoara activitatea profesionala. In acest caz membrii familiei trebuie sa aiba domiciliul in Romania.
In situatia in care ambii parinti desfasoara o activitate intr-un stat din UE, iar copiii au domiciliul in Romania, tara in care lucreaza parintii este trecuta ca stat competent si are obligatia de a plati integral alocatia, conform legislatiei sale. In acest caz, statul roman suspenda plata. "Avand in vedere ca Romania este stat membru al Uniunii Europene, pentru romanii care lucreaza in strainatate reprezinta un avantaj posibilitatea de a-si transfera dreptul la alocatie la nivelul celui platit in statul european unde lucreaza, ca prim avanta