Fiscul a început controalele prin benzinării, pe baza unui raport ajuns “pe masa premierului”. Iată ce conține raportul.
+ Click pe grafic pentru mărire +
“Urmare analizelor de risc efectuate, a rezultat că, în perioada anului 2010, piaţa pe care operează producătorii şi distribuitorii de carburanţi a suferit mutaţii remarcabile concretizate în practicarea unor preţuri mari la pompă, în condiţiile în care categoriile de cheltuieli cu costurile de producţie şi distribuţie (cu excepţia TVA şi accize) au rămas relativ constante sau au prezentat evoluţii nesemnificative. Pe cale de consecinţă, în mod normal din punct de vedere fiscal, această situaţie ar fi trebuit să genereze profituri mult mai mari şi, prin urmare, impozit pe profit mai mare, precum şi TVA de plată majorată
(…)
Conform datelor prezentate de companiile petroliere, a rezultat că, în cursul anului 2010, ponderea taxelor în structura preţului la pompă a scăzut de la 52,5% la începutul anului la 49,8% la sfârşitul perioadei (inclusiv în contextul creşterii TVA la 24%), aspect de natură să certifice faptul că nivelul de creştere al preţurilor la pompă nu poate fi justificat din punct de vedere al unei poveri fiscale”
Decât să nu facă nimic, statul preferă să se facă de râs. Chiar dacă problemele pot fi reale, incompetența ostentativă nu poate decât să le agraveze.
Mai multe lucruri se desprind din analiza pe text:
1. Topică tâmp-flamboaiantă. Ce înseamnă “mutații remarcabile”?
2. Analfabetism economic. Să faci calcule de profitabilitate ținând cont de preț, nu și de volum, este calea sigură spre faliment. De-aia o dau în bară securiștii care au spoliat activele de stat, de-aia o dă în bară Fiscul când încearcă să mărească taxele.
Deși prețul a crescut cu 25% în 2010, cifra de afaceri a crescut doar cu o medie de 6%: asta înseamnă că volumul a scăzut cu 15