Amploarea austerităţii luate în calcul pentru Irlanda este asemănătoare cu cea constatată în România epocii lui Nicolae Ceauşescu, a apreciat Ken Rogoff, fost economist-şef la Fondul Monetar Internaţional, prezent la Forumul Economic Mondial anual de la Davos, într-o discuţie purtată miercuri cu cotidianul Irish Times.
Pentru Rogoff, profesor de economie la Harvard, cu excepţia problemei cu datoria, Irlanda beneficiază de 'indicatori de bază buni', iar cea mai mare parte din povestea sa de creştere economică este reală.
Cu toate acestea, economistul a avertizat că va fi dificil pentru Irlanda să evite o anumită formă de restructurare a datoriilor. Întrebat dacă s-a referit la datoria suverană sau bancară, economistul a declarat că se teme că ar putea fi vorba de datoria suverană de vreme ce datoria bancară a fost garantată prin datoria suverană.
'Întrebarea este cât timp poate Irlanda suporta durerea necesară? Un an, doi ani? Poate. Dar trei sau patru? Ţările, cu excepţia României sub Ceauşescu poate, nu au făcut acest lucru, astfel încât deşi este posibil, necesită totodată un efort foarte mare', a explicat Rogoff.
Atât Rogoff, cât şi Nouriel Roubini, un alt economist faimos pentru comentariile sale asupra crizei financiare, au precizat în discuţii separate purtate cu Irish Times că guvernul de la Dublin ar trebui să oblige deţinătorii de obligaţiuni privilegiate (senior bondholders) să suporte o parte din costurile de salvare a băncilor din Irlanda.
Potrivit lui Roubini, profesor de economie şi afaceri internaţionale la New York University (NYU), supranumit 'Dr. Doom' pentru faptul că a prezis criza cu doi ani înainte ca ea să lovească, această obligaţie ar fi parte a soluţiei la problemele financiare cu care se confruntă Irlanda.