Ucenicia unui maestru: 10 ani
Deşi tematica poate parea accesibilă, detaliile legate de prezentarea pentru servirea spre degustare, prezentarea pe bufet, desfăşurarea cronologică a evenimentelor, precum şi respectarea timpilor de servire au făcut ca echipele să lucreze zilnic (vineri – 21 ianuarie şi sâmbata – 22 ianuarie) peste 12 ore, adică de la 5.30 dimineaţa la 23:00 noaptea, începând cu prepararea şi terminând cu igienizarea "nichel” a spaţiului de lucru…! O desfăşurare de forţe impresionantă! Profesiile de bucătar, cofetar, patiser, brutar, mezelar, traiteur (caterer) sunt tratate cu un respect deosebit! MOF – Meilleur Ouvrier de France – adică cel mai priceput dintre breslaşi, recunoscut de breaslă – are toate uşile deschise o dată ce a căpătat acest titlu, pentru că este singurul dintre cei circa 100 de aspiranţi în fiecare an şi pentru că respectiva recunoşstere nu i-o dă nici averea personală, nici clientelismul economic şi nici măcar vârsta. Arnaud Nicolas – preşedintele juriului are 28 de ani şi a obţinut mult râvnitul titlu la 24 de ani… dar la francezi recunoaşterea profesională nu aşteapta albirea/căderea părului, pentru că esenţială este formarea – temelia sau, mai precis, fundaţia educaţională în această profesie. Ucenicia poate dura şi 10 ani şi nimeni nu strâmbă din nas după ce a obţinut un certificat de calificare când este pus o lună întreagă să spele vasele din bucătarie, altă lună să aşeze mărfurile prin frigidere şi magazii, alta lună să spele pereţii, feresterele, uşile şi toaletele, un an curăţă şi taie numai legume pe care le formează din cuţit, un an curăţă şi eviscerează tot felul de peşti, păsări, porci, vaci, oi, un an frământă tone de aluat cu mâna şi cu malaxoare, un an face numai sosuri şi glace-uri… şi apoi e pus să facă şi ceva de mâncare: un ou cleios – proba de foc în cea mai simplă salată – Salade Lyonaise … und