Comparat cu un puzzle mintal sau cu un labirint fără ieşire, autismul pare un subiect prea greu de desluşit pentru autorităţi. Deşi au lucrat tot anul 2010 la o nouă lege care să-i ajute pe cei afectaţi de autism şi pe familiile acestora, oficialii statului român au pus recent în dezbatere publică un act normativ care nu rezolvă nimic, după cum afirmă pentru romanialibera.ro organizaţiile din domeniu.
"Noua lege nu spune nimic. Mai bine n-ar intra în funcţiune", este reacţia preşedintelui Asociaţiei Naţionale pentru Copii şi Adulţi cu Autism, Georgeta Crişu.
"Cu ce plătim terapia?"
Ministerul Sănătăţii a postat pe site - la 20 ianuarie - normele de aplicare ale legii 151/2010 care "reglementează serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist". Ceea ce înseamnă că pentru o lună, începând cu data respectivă, actul normativ se află în dezbatere publică.
"Legea doar vorbeşte despre unele servicii fără să spună cine răspunde de ele sau cine plăteşte", precizează Georgeta Crişu. Şi oferă un exemplu: "Legea pomeneşte de consilierea părinţilor cu copii afectaţi de autism, dar nu stipulează cine va asigura costurile acestei consilieri. Apoi, problema decontării terapiilor nu este în niciun fel rezolvată". Asta în condiţiile în care costurile terapiei pentru o persoană cu autism variază între câteva sute de lei şi câteva mii de euro pe lună, în funcţie de posibilităţile familiei, de numărul de ore de terapie şi de tipul tratamentului ales.
Ce se întâmplă după vârsta de 6 ani?
Cea mai clară prevedere din legea 151/2010 se referă la depistarea precoce a autismului, pentru copiii între 1 şi 3 ani.
"Depistarea se va realiza pe baza unui chestionar tip screening, care va fi aplicat de către medicul de familie sau de cel pediatru la care este înregistrat copilul, în cadr