Maşinile Colegiului Tehnic "Traian" din Capitală ruginesc în garaje, deoarece, de zece ani, directorii unităţii de învăţământ nu au reuşit să organizeze o şcoală de şoferi. Sursa: ARHIVA EVZ
Înainte de Revoluţie, unul dintre motivele pentru care părinţii îşi îndemnau copiii să meargă la şcolile cu profil tehnic era că, după absolvire, aveau o meserie. Mai mult, la unităţile de învăţământ cu profil auto, elevii puteau urma gratuit şi cursurile şcolii de şoferi, iar permisul auto conta mai mult decât orice altă diplomă.
Cuvântul "meserie" s-a golit însă de toată importanţa pe care a avut-o cândva, devenind mai degrabă o "brăţară de tinichea" zdrăngănită fără niciun fel de ecou în faţa absol venţilor de şcoli generale. Iar de ceva vreme, liceele teoretice instruiesc din ce în ce mai mulţi viitori candidaţi la facultate. Şcolile tehnice ajung, în schimb, să scoată generaţii din ce în ce mai puţin numeroase de meseriaşi. Este şi cazul unei şcoli din Capitală, care reuşeşte să instruiască mecanici auto fără carnet de conducere.
Maşini pentru dotat garajul
Obişnuiţi să se uite cu mâna întinsă către Ministerul Educaţiei fără răspuns, când acesta dotează totuşi şcolile, directorii nu ştiu cum să administreze "donaţia". La Colegiul Tehnic "Traian", spre exemplu, au existat vreo 20 de maşini care puteau să devină baza materială a unei şcoli de şoferi.
Mare parte dintre acestea au fost lăsate însă să ruginească în garaj şi au ajuns, în final, la casat. Iar cele câteva în stare de funcţionare sunt scoase doar la scurte promenade prin curtea şcolii.
Noua directoare, Carmen Ștefan, în funcţie de numai șase luni, încearcă să repare ce nu s-a făcut într-un deceniu. E drept, fără prea multă susţinere din partea colegilor din Consiliul de administraţie.
ÎN AŞTEPTARE
Maşini ţinute în gar