Elevii din mai multe judeţe din ţară primeau ca gustare cornuri a căror dată de consum era prelungită ilegal şi cu cinci zile şi iaurt cu un conţinut de enterobacterii de opt ori mai mare.
Programul prin care li se dădea mere copiilor ar putea fi redenumit „Mere intrate cu putregai pentru elevi”. Toate aceste nereguli au fost descoperite în urma controalelor organizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor în peste 1100 de şcoli şi grădiniţe din ţară, la sfârşitul anului trecut.
Pentru că nu erau indicate consumului, au fost retrase 37 de kilograme de produse lactate, de panificaţie şi mere, şi alte aproape 430 de kilograme au fost oprite temporar de la distribuţie. Distribuitorii au scăpat doar cu amenzi, care se ridică în total la 93.000 de lei.
Elevii din Braşov şi Ialomiţa primeau cornuri cu date limită de consum şi de cinci zile, cu toate că termenul normal este de 48 de ore pentru aceste produse. În Alba, copiii aveau ca gustare şi cornuri expirate, provenite din livrări anterioare.
La mai multe şcoli din Mureş, elevii primeau cornuri mai mici decât scria pe ambalaj, cu o cantitate de grăsime de aproape 20 de ori mai mică decât cea minimă prevăzută în mod normal.
Alte produse, chiar dacă nu depăşiseră termenul de valabilitate, exista suspiciunea începutului de alterare şi au fost oprite de la distribuţie.
Prin programul proaspăt demarat de încurajare a consumului de fructe în şcoli nu se distribuiau mere la fel de proaspete. Copiii primeau mere atinse de putregai, cu pete şi lovituri şi mai mici decât scria pe ambalaj.
Unii distribuitori aprovizionau şcolile o dată la două săptămâni, nu săptămânal, aşa cum era normal.