Universitatea de Vest din Timişoara se plasează pe primul loc pe ţară în domeniul ştiinţelor exacte şi la mijlocul clasamentului, la nivel mondial. Faptul este confirmat de către topul SCOPUS al celor mai performante organizaţii de cercetare din lume.
Raportul mondial SIR World Report 2010 prezintă anul acesta noi indicatori care reflectă excelenţa în cercetare la nivel mondial. Topul realizat prezintă numărul de articole publicate, precum şi un raport dintre impactul mediu al publicaţiilor unei instituţii şi impactul mondial mediu al publicaţiilor din acelaşi domeniu.
Institutele de cercetare şi universităţile sunt împărţite pe trei nivele de excelenţă în cercetare, în funcţie de factorul de impact (NI), astfel : zona verde – factor de impact mai mare decât 1,75, zona galbenă – factor de impact între 1 şi 1,75 şi zona roşie – factor de impact sub 1. În acest clasament, Universitatea de Vest este singura instituţie de cercetare din ţară care se află în zona galbenă la capitolul Physical Sciences (cuprinzând ştiintele exacte : fizica, matematica, chimia şi informatica), cu un factor de 1.07, alături de instituţii de prestigiu la nivel mondial. Nicio altă instituţie din ţară, pe niciun domeniu, nu se află în zona galbenă sau în cea verde. „Este demn de remarcat faptul că acest clasament încearcă să scoată în evidenţă nu doar numărul de articole, ci şi calitatea cercetării într-o instituţie. Astfel, chiar dacă pe primele locuri ale clasamentului sunt instituţii cu o producţie impresionantă de publicaţii, excelenţa în cercetare este doar în zona roşie atunci cand se raportează impactul acestor publicaţii la media mondială”, explică rectorul Universităţii de Vest, prof. univ. dr. Ioan Talpoş.
Pe primul loc al clasamentului se află Academia Chineză de Ştiinţe, cu 103.771 publicaţii, dar cu factorul de impact în zona roşie (0.91), inferior ce