Vladimir Nabokov, autorul celebrului roman „Lolita", s-a specializat singur în studiul fluturilor. După 65 de ani, specialiştii i-au confirmat cercetările.
Vladimir Nabokov a fost curatorul secţiunii dedicate fluturilor în cadrul Muzeului de Zoologie Comparată de la Universitatea Harvard şi colecţionar de insecte. A publicat descrieri detaliate a sute de specii, iar în 1945 a venit cu ipoteza zdrobitoare despre evoluţia fluturilor pe care îi studia, grup cunoscut sub numele de Polyommatus blues, potrivit căreia aceştia au venit în Lumea Nouă din Asia în urmă cu milioane de ani, în mai multe valuri, informează New York Times.
Câţiva experţi în studiul fluturilor (lepidopterologi) au luat ideea în serios încă din timpul vieţii lui Vladimir Nabokov, dar în anii de după moartea sa, survenită în 1977, reputaţia sa ştiinţifică a crescut. În ultimii zece ani, o echipă de oameni de ştiinţă a aplicat tehnologia genelor secvenţiale urmărind ipoteza sa privind modul în care specia de fluturi Polyommatus blues a evoluat. Marţi, Societatea Regală din Londra a raportat că Nabokov a avut dreptate.
„Într-adevăr, aceasta este chiar o minune", a declarat Naomi Pierce, de la Harvard, co-autoare a lucrării de cercetare.
Banii de pe cărţi, daţi pe expediţii
Nabokov a moştenit pasiunea pentru fluturi de la părinţii săi. Când tatăl său a fost închis de autorităţile ruse pentru activităţile politice, Vladimir, care avea doar 8 ani, i-a adus în celulă un fluture drept cadou. În timpul adolescenţei, Nabokov făcea adevărate expediţii vânând fluturi şi descria cu minuţiozitate specimenele pe care le prindea, copiind modelul din revistele de ştiinţă pe care le citea în timpul liber. Dacă nu ar fi fost Revoluţia rusă, care a forţat familia să plece în exil în 1919, Nabokov povestea că ar fi putut deveni lepidopterist (specialist în studiul fluturilor) full-time. @N_P