Protestele de stradă din Egipt au primit o formă de legitimitate din partea unuia dintre principalii opozanţi ai regimului condus de Hosni Mubarak. Laureatul premiului Nobel pentru Pace şi fostul şef al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Nucleară (AIEA), Mohamed El Baradei, a părăsit azi Austria, cu destinaţia Cairo, spunând că Egiptul are nevoie de o schimbare şi că, dacă oamenii doresc, el ar accepta să conducă un regim de tranziţie, relatează BBC.
El Baradei a anunţat că se va alătura mişcării de protest în urma cărora patru persoane au murit iar peste 1.000 au fost arestate. Autorităţile au calificat revolta drept “ilegală” şi ameninţă că se va interveni în forţă pentru calmarea spiritelor. “Cer în continuare actualului regim să înţeleagă faptul că ar face mai bine să plece urechea la ce au de spus oamenii şi nu să folosească violenţa. Trebuie să înţeleagă faptul că schimbarea e inevitabilă. Nu există altă variantă”, este mesajul lui El Baradei.
Protestele de stradă au intrat în cea de-a treia zi. Oraşele Cairo, Suez şi Ismailiyya au fost scenele celor mai dure confruntări între manifestanţi şi forţele de ordine. Bursa egipteană şi-a suspendat temporar tranzacţiile.
Mişcările sociale au început marţi cu ceea ce activiştii antiguvernamentali au numit “ziua revoltei”, inspirată din revoluţia din Tunisia. Miercuri noaptea, protestatarii au rămas pe străzile din Cairo şi Suez, sfidând avertismenele autorităţilor.
Potrivit BBC, Guvernul de la Cairo pare prins pe picior greşit şi nu dă semne că ar putea gestiona furia şi dezamăgirea oamenilor care-au ieşit în stradă. Unicul răspuns a fost întărirea măsurilor de securitate şi intervenţia în forţă împotriva protestatarilor. Preşedintele Hosni Mubarak, în vârstă de 82 de ani, nu a avut nici o apariţie publică din ziua începerii manifestaţiilor. BBC mai notează că în Egipt există toleranţă mini