Am tabieturi. Unele-s obişnuinţe, precum culcatul după ora unu, altele-s renunţări, precum fumatul.
Am tabieturi care ţin de rutină. De pildă, din cauza modificării unui astfel de tabiet, nu mai citesc poeme din colecţia “Cele mai frumoase poezii” pe care le “înghiţeam” zilnic, de câteva ori, ca pe nişte medicamente tămăduitoare de suflet. De ce? Mi-am cumpărat un nou computer — mai vrednic, mai performant, mai competitiv. Pe strămoşul său îl porneam şi, până se pregătea de luptă bolborosindu‑şi… tabieturile electronice din hard, eu citeam câteva poeme din volumaşul pus alături ca o carte de rugăciuni aşezată pe noptiera creştinului credincios.
Acum apăs butonul şi n-apuc să deschid cărţulia cu stihuri, că ecranul display-ului e apt combatant, drept care reportez lectura ce, fiind un tabiet, devine alt report pe parcursul zilei şi constat, la bilanţul lunar, că n-am mai citit de mult poeme.
Tabieturile, mai ales cele câştigate la vârsta ţinerilor de minte, sunt greu de schimbat, tot la fel cum cele noi, la etatea uitărilor en-gros, sunt aproape imposibil de impus. Ca, de pildă, acel “ordin” marinăresc de a trăi (electoral) bine pe care-l ignor cu nonşalanţă şi tabiet pionieresc ce duce cu gândul la deviza “Tot înainte!” Şi, desigur, la conotaţia nostalgică: tot înainte se trăia mai bine! Cel puţin din punct de vedere al… vârstei şi tabieturilor care m-au părăsit. Zău, fetele moşului! Am tabieturi. Unele-s obişnuinţe, precum culcatul după ora unu, altele-s renunţări, precum fumatul.
Am tabieturi care ţin de rutină. De pildă, din cauza modificării unui astfel de tabiet, nu mai citesc poeme din colecţia “Cele mai frumoase poezii” pe care le “înghiţeam” zilnic, de câteva ori, ca pe nişte medicamente tămăduitoare de suflet. De ce? Mi-am cumpărat un nou computer — mai vrednic, mai performant, mai competitiv. Pe strămo