Nu vom reuși să ne păstrăm modul de trai în Europa, bunăstarea și standardele economice și sociale dacă nu folosim mai bine potențialul oferit de o migrație bine gestionată. Mesajul nostru este clar: Europa nu va supraviețui fără imigrație, afirmă, într-un articol semnat în comun, Cecilia Malmström, Comisar pentru afaceri interne şi László Andor Comisar pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune.
Criza economică și financiară continuă să țină în chingi multe țări europene, mulți cetățeni și întreprinderi din UE resimțind consecințele grave ale recesiunii economice din ultimii ani. În aceste vremuri grele, în care ratele șomajului sunt ridicate și în care au loc reduceri ale cheltuielilor publice, necesitatea intrării unui număr sporit de persoane pe piața muncii din UE este dificil de înțeles. Adevărul este însă că în prezent sunt deja deficite grave de forță de muncă în sectoare precum știința, sănătatea, tehnologia, ingineria, matematica, turismul și agricultura, în multe state membre. Aceste deficite vor crește și se vor răspândi rapid în alte sectoare, întrucât UE se confruntă cu severe provocări demografice. Numărul populației active a UE va începe să scadă încă din 2013 sau 2014. Conform Eurostat, în următorii 50 de ani populația totală a UE va crește cu zece milioane de persoane, în timp ce forța de muncă a UE va scădea cu 50 de milioane. La efectuarea acestui calcul, Eurostat a ținut deja cont de faptul că UE va primi 58 de milioane de imigranți în aceeași perioadă. În curând, imigrația va reprezenta singura contribuție la creșterea netă a populației în Europa.
Acest lucru nu înseamnă neapărat că Europa va avea nevoie de încă 50 de milioane de migranți, deoarece trebuie, desigur, să ne continuăm importanta activitate de soluționare a problemei șomajului în UE. Acest demers trebuie să reprezinte o prioritate absolută. Comisia va