Comisia Europeană a transmis României că în continuare nu respectă legislaţia europeană legată de protecţia mediului, după ce a constatat că mai multe construcţii în Delta Dunării nu sunt conforme cu normele în vigoare.
Aceasta este a doua etapă, cea de aviz motivat, a procedurii de infringement declanşată de Comisia Europeană anul trecut privind acest aspect.
Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, intitulat "Comisia îndeamnă România să respecte legislaţia europeană de protecţie a naturii" , instituţia a solicitat României să se ocupe de aspectele necorespunzătoare ale protecţiei mediului natural din zona Sulinei şi a Deltei Dunării.
"Comisia este preocupată de procedurile deficitare de evaluare a impactului potenţial al dezvoltării turismului în această zonă care face parte din reţeaua Natura 2000. Solicitarea Comisiei, la recomandarea comisarului pentru mediu Janez Potočnik, ia forma unui aviz motivat, în conformitate cu procedurile de încălcare a dreptului Uniunii Europene", se arată în comunicatul remis astăzi.
Oficialii europeni subliniază că, dacă în termen de două luni autorităţile române nu informează Comisia cu privire la măsurile luate în vederea asigurării respectării legislaţiei UE, Comisia poate transmite cauza Curţii Europene de Justiţie.
Construcţii ilegale
Autorităţile române au autorizat un proiect de dezvoltare a unor obiective turistice în Delta Dunării, pe coasta română a Mării Negre.
Reprezentanţii Comisiei Europene arată că proiectul de dezvoltare a plajei Sulina vizează construirea unor spaţii recreative, a unui punct de prim ajutor şi a unei infrastructuri de comunicaţii într-o zonă care face parte din reţeaua Natura 2000 şi care este protejată în temeiul directivei Păsări şi al directivei Habitate.
"Comisia a constatat existenţa unor deficienţe ale studiului de impact asupra mediului