La sfârşit de săptămână puteţi vizita mănăstiri vechi de sute de ani, case memoriale sau muzee care adăpostesc lucrări de artă, vestigii şi obiecte foarte vechi.
Lăcaşurile de cult sunt cele mai cunoscute obiective turistice pentru vasluieni, dar şi pentru cei care vizitează judeţul. Una dintre cele mai renumite mănăstiri este Bujoreni, din comuna Zorleni. Schitul de călugări, aşezat într-un loc izolat, s-a numit prima data Măgaru, iar pentru scurt timp Murgeni. Din documente reiese că schitul a fost fondat de familia Bujoreanu, în anul 1606, în timpul domniei lui Ieremia Movila.
Obiecte din Neolitic la mănăstire
Mănăstirea Moreni, ctitorită din lemn, în jurul anilor 1540-1546, adăposteşte şi un muzeu care reuneşte obiecte de artă religioasă şi obiecte arheologice. În colecţiile muzeului sunt expuse un clopot de la biserica veche, un triptic, o troiţă în miniatură, cununii, candele şi potire de argint, sfeşnice, un chivot, un cuţit de împărtăşanie cu crucea decupată, un epitrahil cu fir de argint, bederniţă, mânecuţe, brâu, metanier şi cărţi din secolele XVIII-XIX. Printre obiectele arheologice descoperite în zona mănăstirii se regăsesc unelte de silex din Paleolitic, din Neolitic, obiecte din ceramică, monede de argint si bronz.
Şi statuia care-l înfăţişează pe Ştefan cel Mare călare pe cal, de la Podul Înalt, este un alt obiectiv care nu trebuie ocolit. Monumentul, înalt de 15 metri, a fost ridicat în 1975, an în care s-au împlinit 500 de ani de la bătălia purtată de moldoveni împotriva turcilor. La poalele dealului sunt amplasate basoreliefuri în bronz, cu scene simbolice ce răzbat din legendele marelui voievod. Trebuie neapărat vizitat şi Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare“. „Epoca lui Ştefan cel Mare este ilustrată prin documente emise de domnitor la «Curţile Domneşti». De asemenea, muzeul etalează obiecte personale, documente, p