Fabrica de Zahăr Bod a intrat în insolvenţă. Compania şi-a cerut insolvenţa, dorind să realizeze un plan de reorganizare juridică, după ce alţi şase creditori solicitaseră insolvenţa producătorului braşovean de zahăr din sfeclă de zahăr.
Administrator judiciar a fost desemnată compania Cenţu SPRL. Aceasta a convocat Adunarea Generală a Acţionarilor societăţii pentru data de 28 februarie pentru desemnarea unui administrator special. Potrivit lui Aurel Cenţu, administratorul judiciar, compania mai are aproximativ 100 de angajaţi.
Potrivit site-ului Ministerului de Finanţe, compania a încheiat anul 2009 cu o pierdere netă de 15,393 milioane de lei la o cifră de afaceri de 86,343 milioane de lei. Datoriile totale ale societăţii la finele lui 2009, potrivit aceleiaşi surse, erau de 113,680 milioane de lei, numărul mediu de angajaţi ai companiei fiind în acel an de 233.
Potrivit site-ului Bursei de Valori Bucureşti, cei mai importanţi acţionari ai companiei sunt societatea Darcom SRL Braşov cu 25,40% din titluri, două persoane fizice - Ioana Oprescu şi Elena Plătică deţinând 19,03% şi, respectiv, 10,58%. AVAS controlează, de asemenea, un pachet de 9,22% din titluri, alţi acţionari deţinând 35,74% din titluri.
Compania Darcom a achiziţionat la finalul anului 1998 pachetul majoritar de acţiuni al societăţii Fabrica de Zahăr Bod, reprezentând 70% din titluri.
Voiau să cumpere terenuri de cinci milioane de lei
Interesant este că decizia intrării în insolvenţă vine după ce la finele anului trecut acţionarii societăţii aprobau demararea unui proces de retehnologizare a fabricii prin „vânzarea, cumpărarea şi închirierea de utilaje necesare măririi capacităţii de producţie şi rentabilizarea producţiei în sensul reducerii costurilor”. Acţionarii decideau atunci să cumpere terenuri agricole de cinci milioane de lei pentru cultivarea sf