Pe tema volumului "Istoria României prin concepte. Pespective alternative asupra limbajelor social-politice” (Polirom, 2010) am stat de vorbă cu Victor Neumann, profesor la Universitatea de Vest din Timişoara.
Jurnalul Naţional: În 21 ianuarie a.c., la Bucureşti, aţi participat la o dezbatere centrată în jurul ultimului volum pe care l-aţi editat, împreună cu istoricul german Armin Heinen.
Victor Neumann: De fapt, lansarea cărţii "Istoria României prin concepte. Pespective alternative asupra limbajelor social-politice” (Polirom, 2010) a avut loc în luna noiembrie a anului trecut, la Târgul de Carte Gaudeamus. Acum a fost vorba de o dezbatere, la care au luat parte studenţi şi profesori ai Universităţii Naţionale de Arte, dar şi istorici, sociologi şi politologi din alte instituţii academice din Bucureşti. Împreună cu profesorii Ruxandra Demetrescu şi Bogdan Murgescu am prezentat conţinutul cărţii, relevanţa ei pentru disciplinele umaniste, în general, cu deosebire pentru istoriografie. Deoarece tema cărţii trimite la limbajele social-politice în România modernă şi contemporană, precum şi la neajunsurile generate de conservarea sensului învechit al conceptelor-cheie, dezbaterea a fost foarte animată.
Se "vede" mai bine istoria României din afara ei ?
Întrebarea dvs. este binevenită. Cred că am ajuns într-un punct al dezvoltării ştiinţelor umaniste şi al ştiinţelor sociale în care este foarte util să cooperăm cu specialiştii din alte state europene şi din America. Interferenţa preocupărilor româneşti şi internaţionale contribuie la dobândirea unei mai documentate şi mai corecte înţelegeri a istoriei României în context zonal şi continental. Chiar integrarea în Uniunea Europeană presupune o altă abordare a istoriei, cu informaţii provenind din arhivele şi bibliotecile din străinătate, cu metode de lucru similare sau apropiate colegilor