Germania, unde nu există un salariu minim legal, este acuzată de dumping social în abatoarele sale, unde sunt angajaţi est-europeni remuneraţi cu sume infime, spre marea nemulţumire a vecinilor săi, relatează AFP, potrivit Mediafax.
La jumătatea lui ianuarie, sectorul francez de carne, excedat de ceea ce consideră a fi o distorsiune a concurenţei, a anunţat că a depus o plângere la Comisia Europeană.
"În abatoarele germane se recurge masiv la mâna de muncă străină provenind în special din Polonia, Ungaria, România, Bulgaria, Ucraina şi chiar Rusia, şi plătită cu sume extrem de mici", inferioare celor primite de germani, a declarat Pierre Halliez, directorul Sindicatului întreprinderilor franceze de carne (Sniv-SNCP).
Această viziune este împărtăşită şi de măcelarii danezi, care văd cum porcii din ţara lor sunt duşi la tranşat în nordul Germaniei. Preşedintele sindicatului danez pentru Produse alimentare, NNF, Ole Wehlast, s-a declarat "indignat de dumpingul social din Germania". El acuză abatoarele din această ţară că "practică preţuri de trei ori mai mici decât în Danemarca", determinând "restructurări de personal în abatoarele daneze".
Halliez estimează diferenţa de preţ între Franţa şi Germania, indusă de această situaţie, la cinci cenţi pe kilogramul de carne de porc şi de opt cenţi pe kilogramul de carne de vită. În Germania, sindicatele au protestat, de asemenea, cerând un salariu minim pentru toată branşa.
"În industria cărnii, Germania a devenit ţara dumpingului social comparativ cu alte ţări europene", constata recent Claus-Harald Güster, vicepreşedintele sindicatului german al sectorului alimentar şi restaurantelor (NGG), într-un interviu televizat.
În prezent, numai între 10 şi 50 la sută dintre salariaţii abatoarelor din Germania sunt angajaţi direct de firmele germane, a estimat Bernd Maiweg, un oficial din cadrul NGG.