Acizii graşi trans şi grăsimile saturate, conţinute de alimentele de tip fast food - cartofi prăjiţi, pizza, chipsuri etc.-, cresc riscul de declanşare a depresiei, potrivit unui studiu spaniol, publicat în SUA, care confirmă o serie de studii anterioare.
Autorii studiului au constatat cu această ocazie că uleiul de măsline - bogat în acizi graşi mononesaturaţi (omega 9) şi folosit pe scară largă în bucătăria mediteraneană -, ca şi alte uleiuri vegetale şi carnea grasă de peşte conţin anumite grăsimi nesaturate care determină o scădere a riscului de declanşare a maladiilor mintale.
La acest studiu au participat peste 12.000 de voluntari, ale căror regimuri alimentare şi stiluri de viaţă au fost atent monitorizate timp de şase ani.
La începutul studiului, niciunul dintre voluntari nu suferea de depresie. La sfârşitul studiului, 657 dintre ei au prezentat simptome depresive.
Cercetătorii spanioli au constatat că voluntarii care au consumat acizi graşi trans şi grăsimi saturate prezintă un risc de depresie cu 48% mai mare în comparaţie cu voluntarii care nu consumau alimente ce conţin acele tipuri de grăsimi.
"Cu cât era mai mare cantitatea de grăsimi trans asimilate, cu atât efectele asupra sănătăţii mintale erau mai severe", a declarat medicul Almudena Sanchez-Villegas, profesor la Universitatea Las Palmas de Gran Canaria din Spania, principalul autor al studiului.
Cercetătoarea spaniolă a ţinut să precizeze că studiul ei a fost realizat pe un grup de populaţie care consumă cantităţi relativ scăzute de acizi graşi trans, ce reprezentă în medie doar 0,4% din totalul caloric al alimentelor ingerate. Acest procent ajunge însă la 2,5% în ţări precum Statele Unite ale Americii.
"Cu toate acestea, am constatat o creştere cu aproape 50% a riscului de depresie la acele persoane", a declarat Sanchez-Villegas. "Am descoperit că acizii gr