Rectorii din toată ţara se întâlnesc, astăzi, la Iaşi, nemulţumiţi de forma Legii Educaţiei. Circa 2.000 de cadre didactice din cele 6.000 din România ar urma să părăsească facultăţile în acest an, potrivit unui articol din lege care îi obligă pe profesori să iasă la pensie la 65 de ani.
Profesorii universitari trebuie să se pensioneze la vârsta de 65 de ani, se menţionează într-un articol din Legea Educaţiei. Astfel, circa 2.000 de cadre didactice ar urma să părăsească posturile de titular în acest an, putând să lucreze la cerere în regim de colaborare.
În plus, şefii universităţilor nu vor mai putea deţine funcţii politice. Articolele, din legea care ar urma să intre în vigoare la 10 februarie, au stârnit valuri de riposte mai ales din partea rectorilor. Nemulţumiţi de forma legii, rectorii se întâlnesc la Iaşi pentru a discuta problemele pe care aceasta le ridică.
Articole confuze în lege
Fostul ministru al Educaţiei şi actualul rector al Universităţii Politehnica Bucureşti, Ecaterina Andronescu, cea care i-a convocat pe rectori la Iaşi, este unul dintre cei mai aprigi critici ai Legei Educaţiei. „Sunt două articole care se contrazic în lege, unul spune că vârsta de pensionare este 65 de ani şi în altul scrie că statul de funcţii nu se schimbă în timpul anului“, a declarat Andronescu.
O altă confuzie a Legii Educaţiei este că la articolul 289, şi femeile şi bărbaţii profesori se pensionează la vârsta de 65 de ani. „Ceea ce scapă legii este dacă vârsta de 65 de ani este valabilă doar pentru bărbaţi, sau şi pentru femei. În România, doamnele ies la pensie la 63 de ani. Totuşi Legea Educaţiei face curăţenie, mulţi dintre profesorii în vârstă predau după modele învechite. Până în prezent, aveau un statut privilegiat, puteau ieşi la pensie când voiau ei“, a spus preşedintele Asociaţiei EDU CER, Ştefan Vlaston.
Deşi Legea Educaţiei a stârn