Medicii de familie spun că vor da faliment dacă nu primesc mai mulţi bani de la CAS. Prin noul Contractul Cadru, veniturile medicilor de familie vor scădea, medicii urmând să primească de la Casa de Asigurări de Sănătate 50% din fonduri pentru capitaţie şi 50% pentru servicii medicale.
Prevederile noului Contract Cadru pe anul 2011 stabilit de Guvern şi valabil pentru perioada 1 aprilie 2011 - 31 decembrie 2012 îi nemulţumeşte total pe medicii de familie din judeţ.
Prin noua prevedere legislativă se oferă o finanţare mai mare în zona serviciilor medicale, respectiv 50% din buget, în schimb scade de la 70% la 50% finanţarea pe care o primesc medicii în funcţie de numărul de pacienţi pe care îi au înscrişi pe liste.
„Am vorbit cu colegii şi suntem hotărâţi să nu semnăm Contractul Cadru cu Casa de Asigurări. Finaţarea este la pământ şi mulţi medici vor da faliment dacă se va merge pe soluţia asta. Ni se limitează numărul de pacienţi şi de consultaţii şi mai suntem obligaţi să facem gărzi la Centrele de Permanenţă, dar banii acordaţi medicinei primare s-au diminuat", explică doctorul Grigore Hanţă, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Vrancea.
Acesta mai spune că medicilor le va fi tot mai greu să suporte costurile cu întreţinerea cabinetelor în condiţiile în care veniturile le vor scădea dramatic.
„Pacientul, pe primul loc"
Reprezentanţii CAS recunosc că medicii vor pierde „la buzunarul propriu", dar noul contract urmăreşte creşterea serviciilor către pacient.
„În mod clar, pacientul este cel care va avea de câştigat, pentru că vor avea parte de servicii mai bune. Bugetul va fi acelaşi, dar vor fi 50% bani pentru servicii şi 50% pentru plata pe listă", precizează Mihai Copaci, directorul CAS Vrancea.
Până la intrarea în vigoare a noului contract, asistenţa medicală acordată pacienţilor se va face în baza act