Consiliul de miniştri trebuie să decidă, pe baza ultimelor rapoarte tehnice, dacă România şi Bulgaria sunt pregătite să adere la spaţiul Schengen.
Citiţi şi: Prima victorie pe Schengen: ultimul raport al României a fost adoptat
În urma întâlnirii grupului Sch-Eval de astăzi de la Bruxelles, ultimul raport pentru România a fost adoptat şi ultimele două pentru Bulgaria au fost amânate. Cele două ţări au aplicat la Schengen în acelaşi timp şi teoretic, pot continua procesul de integrare împreună.
Consiliul, înainte de a lua decizia finală, trebuie, conform legii, să se consulte cu Parlamentul European (PE). Acesta încă nu a votat, europarlamentarii nu şi-au format o părere, deoarece ultimele rapoarte tehnice ale României şi Bulgariei nu au fost desecretizate de consiliu. Parlamentul aşteaptă accesul la documente, după care îşi va da votul.
Cât de important este însă votul PE în discuţiile consiliului de miniştri ? Cum vor vota europarlamentarii germani sau francezi, din moment ce ţările lor de provenienţă sunt cele care conduc "mişcarea de amânare" a României şi Bulgariei ?
Monika Hohlmeier, 42 de ani, din Munchen, Germania, este un europarlamentar german, membră a Partidului Popular European (PPE).
A.M. : Care credeţi că va fi votul Parlamentului European ?
M.H. : În mod evident, este imposibil să prezicem care va fi votul parlamentului. În acest stadiu, este foarte important ca toţi europarlamentarii să primească acces la documentele relevante din acest dosar, care sunt necesare unei decizii bine informate şi rezonabile. Dacă nu cunoaştem datele problemei, nu putem lua o decizie obiectivă şi corectă.
A.M. : Care sunt însă factorii care ar putea influenţa decizia europarlamentarilor ?
M.H. : România şi Bulgaria trebuie să înţeleagă foarte bine ce condiţii au de îndeplinit şi să muncească