Liderii economici şi directorii marilor companii, reuniţi cu ocazia Forumului Economic de la Davos, se tem mai mult de noile mijloace de comunicare, pe care le consideră o adevărată junglă de informaţii, decât de criza financiară.
Unul dintre puţinii care s-au arătat relaxaţi când a venit vorba de transparenţă a fost preşedintele rus Dmitri Medvedev. Chiar dacă Rusia nu este cunoscută pentru deschiderea ei, şeful acestui stat s-a declarat un bun prieten al internetului, mărturisind că se trezeşte devreme dimineaţa, se aşează la laptop şi citeşte ultimele noutăţi. În plus, nu s-ar teme nici măcar de site-ul WikiLeaks.
'Nu am descoperit nimic nou. Am frecvent sentimentul că majoritatea aprecierilor care ajung pe WikiLeaks sunt descărcate de pe site-urile politice generale', a afirmat liderul de la Kremlin, adăugând că împărtăşeşte rezistenţa la jigniri a premierului său şi nu se simte lezat de afirmaţiile difuzate de WikiLeaks.
Pe de altă parte, îngrijorarea elitei economice faţă de posibilele pericole pe care le atrage după sine procesul de digitalizare creşte odată cu răspândirea telefoanelor de ultimă generaţie, Ipad-urilor şi laptopurilor, care facilitează accesul la internet.
'Internetul este o jungă', a declarat directorul elveţian al unei companii, vorbind în numele a nenumăraţi alţi colegi ai săi.
La Davos s-a putut cel puţin estima complexitatea atinsă de această junglă a datelor. Un bun exemplu în acest sens este discursul lui Wang Jianzhou, preşedintele gigantului China Mobile Communications, care a declarat într-o doară că are aproape 600 de milioane de clienţi. O mare parte dintre aceştia au telefoane de ultimă generaţie, cu care pot să navigheze pe internet zi de zi. În plus, îşi împrăştie datele personale în întreg spaţiul virtual, lucru care nu este total lipsit de repercusiuni. La reuniunile