Aceasta a fost explicaţia prim-vicepreşedintelui Parlamentului, Vladimir Plahotniuc/Ulinici, după dezvăluirile din „Adevărul" privind schimbarea numelui în actele din România. De partea cealaltă, liderii politici de la Chişinău se feresc să comenteze, neştiind nici măcar ce instituţie trebuie să se ocupe de astfel de cazuri.
După dezvăluirile în exclusivitate din „Adevărul", despre faptul că prim-vicepreşedintele Parlamentului, Vladimir Plahotniuc, are un alt nume ca cetăţean român, Vlad Ulinici, acesta a venit ieri şi cu o explicaţie. A motivat că a făcut modificarea de nume la sugestia dascălilor unuia dintre fii săi, care studiază în România.
„Profesorii mi-au recomandat să schimb numele băiatului în paşaport ca să-i facilitez o mai bună integrare în mediul şcolar. La sfârşitul anilor ‘80 am aplicat pentru obţinerea cetăţeniei române. Primind paşaportul român cu numele Plahotniuc, am sesizat încă de pe atunci că există în sociatate anumite prejudecăţi care ţin de provenienţa slavonă a numelui meu", a explicat Plahotniuc pentru Pro Tv, refuzând să facă declaraţii şi pentru „Adevărul".
MAI MARII ŢĂRII
EVITĂ SUBIECTUL
„Sunt instituţii care au calificarea necesară să se autosesizeze. Dacă a fost încălcată legea, indiferent de persoană, ar trebui să suporte consecinţele", a spus premierul Vlad Filat. Colegul de partid al lui Plahotniuc, preşedintele de onoare al PD, a spus că ar trebuie să se clarifice mai întâi dacă există vreo ilegalitate. „Dacă nu există nicio ilegalitate, dumnealui trebuie să explice public de ce şi-a schimbat numele", a precizat Dumitru Diacov.
„Adevărul" a încercat să afle dacă conducerea Procuraturii sau a Serviciului de Informaţii şi Securitate din Republica Moldova se va autosesiza în acest caz. „Îmi cer iertare, nu comentez. Nu sunt eu abilitat să spun ceva", a declarat scurt Gheorghe Mihai, directorul Serv