Peste 1 milion şi jumătate de oameni trăiesc în 4.000 de localităţi iradiate în urma celui mai mare dezastru din istoria energiei nucleare.
Se petrecea în 1986 la Cernobîl, în Ucraina, potrivit unui raport publicat de ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă.
„Măsurile luate de către stat au contribuit la normalizarea situaţiei în multe zone contaminate”, susţin autorii raportului, adăugând că „anterior peste 2,6 milioane de persoane trăiau în 7.500 de localităţi afectate de radiaţii. Punerea în aplicare a măsurilor de curăţare a permis redarea pentru exploatare a mai mult de 84.000 de hectare de teren iradiat”, se mai arată în raport.
În aprilie 1986, reactorul nr. 4 al Centralei Atomo-Electrice de la Cernobîl, situată la o sută de kilometri nord de Kiev, capitala Ucrainei, a explodat, contaminând o mare parte a Europei, în special Ucraina, Belarus şi Rusia. Peste 25.000 de „lichidatori” - în principal din Rusia, Ucraina şi Belarus - care au participat la degajarea sitului şi construirea unui sarcofag deasupra reactorului deteriorat, au murit prematur, potrivit estimărilor neoficiale. Centrala Cernobîl a fost închisă în decembrie 2000, dar vechiul sarcofag care acoperă circa 200 de tone de deşeuri radioactive este fisurat şi situl rămâne „o ameninţare la adresa Ucrainei, Rusiei şi Europei”, a avertizat, încă din vara anului trecut, preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici. Un consorţiu francez construieşte un nou sarcofag destinat să reducă ameninţarea de scurgeri radioactive, indica, în luna septembrie a anului trecut, un purtător de cuvânt al centralei.
Normele de aplicare a Legii Regenerabilelor, supuse aprobării
Ministerul Economiei şi Comerţului a elaborat un proiect pentru aprobarea normelor de aplicare a legii privind stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, acesta fiind