Comisia Europeană avertizează România pentru a doua oară că un proiect de dezvoltare a oraşului Sulina pune în pericol mai multe specii de plante protejate. Autorităţile române au două luni pentru a aduce proiectul în conformitate cu legislaţia comunitară. Dacă nu, cazul va fi trimis la Curtea Europeană de Justiţie.
Atenţionările şi avertismentele emise de comisarul european pentru Mediu Janez Potocnik vizează un proiect finanţat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului condus de Elena Udrea cu suma de 6,5 milioane lei, intitulat „Amenajare plaja Sulina". Consiliul Judeţean Tulcea, beneficiarul proiectului, a contribuit cu suma de 100.000 de lei.
Primul avertisment din partea Comisiei Europene, venit înainte de demararea lucrărilor, atrăgea atenţia asupra necesităţii respectării habitatelor protejate din zona care a fost inclusă în programul Natura 2000. „Există unii ecologişti care tot au câte ceva împotrivă. Chiar nu ne putem opri din toate investiţiile, nu putem să nu dezvoltăm absolut nimic", replica atunci Elena Udrea.
Investiţia, finalizată în martie
Lucrările pe plaja Sulina au început la 7 noiembrie 2009. Proiectul prevede amenajarea unui punct de prim ajutor, construirea a şase căsuţe unde se vor comercializa articole de plajă, două locuri de joacă pentru copii, o scenă din lemn şi două pontoane în lungime de 50 de metri.
De asemenea, în cadrul proiectului s-a construit un drum de acces spre plajă. În martie, investiţia ar trebui să fie gata. Iniţial, proiectul prevedea şi construirea unor terenuri de tenis, bazin de înot, discoteci în aer liber, la care însă s-a renunţat întrucât s-a opus Administraţia Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării" (ARBD).
În cadrul acestui proiect demarat pe una dintre ultimele plaje virgine din ţara noastră, Consiliul Local Sulina a pus la dispoziţie terenul de 3,5 hecta