Prima cauză de deces prin cancer genital, cancerul ovarian este una dintre cele mai agresive tumori maligne. La statisticile sumbre contribuie lipsa unui test de screening care să descopere boala timpuriu.
Majoritatea femeilor au auzit de cancerul de sân şi de col uterin, dar puţine ştiu de pericolul pe care-l reprezintă cancerul de ovar sau cel de endometru. Cancerul ovarian afectează femeile adulte, mai ales după menopauză. Sunt mai expuse riscului de a face boala femeile cu istoric familial de cancer ovarian şi de sân. Cauzele nu sunt clare, dar una dintre ele pare a fi chiar ovulaţia, funcţia ovariană cu reglaj de ceasornic.
Sarcina oferă protecţie
În fiecare lună, ovarul eliberează un ovul, proces însoţit de lezarea epiteliului ovarian. Pentru a vindeca această leziune, celulele locale se înmulţesc, iar în timpul acestei diviziuni pot apărea şi defecte la nivelul ADN-ului. În timp, lună de lună şi an de an, aceste defecte se agravează, putând duce la apariţia şi la dezvoltarea unor celule anormale.
Mecanismul nu este pe deplin elucidat, dar explică faptul că boala este mai rară la femeile care au primit anticoncepţionale şi la cele care au avut copii, ele având, deci, o ovulaţie discontinuă. Un alt factor care poate să favorizeze apariţia şi dezvoltarea tumorilor ovariene este terapia de substituţie cu estrogeni. Acest lucru se întâmplă pentru că celulele tumorale ce provin din ţesut normal prezintă receptori pentru aceşti hormoni.
Simptomele, tardive şi nespecifice
Dimensiunile reduse ale ovarelor (2-3 centimetri), dar şi numeroasele manifestări ce însoţesc intrarea la menopauză fac ca boala să evolueze, de multe ori, neobservată. Simptomele sunt nespecifice: mărirea abdomenului, senzaţia de balonare, constipaţia sau diareea şi sângerările vaginale.
De multe ori, aceste manifestări apar atunci când tumoarea este su