Compania RFV din Ungaria a intrat pe piaţa autohtonă în 2009, dă deja căldură în trei oraşe din ţară şi se pregăteşte să cucerească şi alte localităţi. Sursa: ARHIVA EVZ
În mâinile statului, de cele mai multe ori, încălzirea centralizată este o "gaură neagră" din cauza lipsei investiţiilor şi a managementului slab. Privaţii însă găsesc profitul acolo unde statul are pierderi, iar ungurii de la RFV, care au preluat sisteme de încălzire în trei localităţi din Ardeal, vor săşi extindă activitatea în ţară.
În viziunea celor de la RFV, sistemele de termoficare centralizate pot fi considerate o variantă competitivă, în condiţiile în care părţile componente (boilere, turbine, reţele) sunt renovate sau înlocuite cu altele noi, moderne. "Posibilitatea creării de valori este uriaşă. Prin proiectele din România este posibilă creşterea eficienţei energetice cu până la 60%-70%, faţă de cei 30%-40% specifici Ungariei", ne-a declarat Andrea Nagy, reprezentant al companiei din Ungaria.
Compania, intrată pe piaţa locală în 2009, a preluat până acum în concesiune sisteme de termoficare în trei oraşe din România: Gheorgheni (Harghita) şi Târgu-Mureş, pe o perioadă de 25 de ani, respectiv Zalău, pentru 49 de ani. Planurile RFV nu se opresc aici. Compania se află în negocieri cu mai mulţi potenţiali parteneri. Anul acesta şi-au deschis un birou şi la Cluj-Napoca.
"România ocupă un loc important în strategia de dezvoltare a companiei şi în anul 2011. După aşteptările noastre, anul acesta jumătate din venituri vor proveni din România", ne-a mai declarat reprezentanta RFV.
Până la sfârşitul anului 2010, capitalul companiei ungureşti a ajuns la 14 milioane de euro, profitul operaţional - la 8,1 milioane de euro, iar rezultatul impozitat - la 4,8 milioane de euro.
Mix cu resurse regenerabile
Ce planuri au pentr