Cenzură totală în Egipt. 90 la sută din reţea nu mai este disponibilă pentru cei 23 de milioane de egipteni - adică un sfert din populaţie - care au legătură cu netul. Sub presiunea autorităţilor, principalii patru operatori din ţară au neutralizat această unealtă esenţială pentru mobilizarea opozanţilor regimului Mubarak. "O premieră mondială" afirmă specialiştii, e vorba de prima tăiere de o astfel de amploare.
Situaţie tensionată în Egipt unde zeci de mii de manifestanţi au ieşit din nou vineri - pentru a 4-a zi consecutiv - pe străzile capitalei Cairo pentru a cere schimbarea regimului. Preşedintele Hosni Mubarak, în vârstă de 82 de ani şi la putere de 3 decenii, s-a remarcat însă pentru moment prin tăcerea sa lăsându-i pe poliţişti să înnăbuşe manifestaţiile stradale. Internetul, ca şi în momentul revoluţiei tunisiene, a jucat un rol crucial în mobilizarea anti-Mubarak.
Internetul, rol-cheie în această mobilizare populară din Egipt, a fost complet tăiat de autorităţile de la Cairo. Circa 90 la sută din reţea nu mai este disponibilă pentru cei 23 de milioane de egipteni - adică un sfert din populaţie - care au legătură cu netul. Sub presiunea autorităţilor, principalii 4 operatori din ţară au neutralizat această unealtă esenţială pentru mobilizarea opozanţilor regimului Mubarak. "O premieră mondială" afirmă specialiştii, e vorba de prima tăiere de o astfel de amploare.
Întreruperi s-au mai întâlnit în trecut - în Birmania şi Iran de exemplu - dar ele erau temporare şi axate pe un segment specific. Măsura drastică luată de Egipt era însă previzibilă dacă nu uităm că ţara figurează, alături de alte 12 din lume, pe lista statelor descrise drept "duşmani ai internetului" de Asociaţia Reporteri fără frontiere.
Dacă ţara faraonilor a fost aşadar ruptă de restul lumii informatice, nici ziariştii occidentali nu o duc mult mai bine. 4 confr