Foto: Dan Marinescu / Jurnalul Naţional Indolenţa, lenea, iresponsabilitatea şi, nu în ultimul rând, incompetenţa autorităţilor statului blochează de aproape opt luni alocarea a 35 de milioane de euro din fonduri europene nerambursabile în sănătate.
Iar paguba în sine nu e doar suma respectivă, cât faptul că nu avem infrastructura medicală ce trebuia să apară prin investirea banilor, adică zece centre de cercetare ce urmau să fie realizate în ţară. Şi după aceea autorităţile care clamează de fiecare dată cum absorbţia de fonduri europene e o prioritate pentru Guvern se miră că doctorii români pleacă în Franţa. Şi dacă până acum oficialii se tot plângeau că nu există proiecte, iată că avem situaţia inversă: există proiecte deja aprobate, există finanţare, numai că actele normative se blochează în birocraţia dintre ministere de luni bune. Şi pe urmă se aşterne uitarea.
Dar să o luăm metodic. Prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) s-au depus la 22 octombrie 2009 cereri de finanţare nerambursabilă în valoare de 550 de milioane de lei pe mai multe domenii: agricultură, energie, mediu, materiale inovative şi sănătate. Din total, 63,3 milioane de lei au ajuns la sănătate. La 28 iulie 2010, Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS) a făcut alegerea: câte trei din fiecare arie tematică. Partea de sănătate a scârţâit de la început, când autorităţile au anunţat că vor aduce evaluatori străini care să aleagă proiectele. Iar lista cu aceştia a fost pierdută, astfel încât nu a mai apărut niciodată, după cum ne-au spus surse familiare problemei.
Şi acum începe şi partea frumoasă: punctajul s-a compus din două categorii, o parte care este evaluarea proiectului în sine şi încă una care consta în acordarea a opt puncte dacă unităţile care cereau fonduri erau atestate sau z