Nimeni la Washington nu stie cat timp vor mai reusi Statele Unite sa dejoace sumbrele pronosticuri generate de explozia datoriei publice si sa continue sa scape de majorarea ratei dobanzilor sau de pierderea interesului strainilor pentru obligatiunile americane, relateaza AFP, care analizeaza perspectivele nivelurilor record atinse de datoria SUA.
Lunile trecute, datoria americana doboara record dupa record (14.000 miliarde dolari in decembrie, 100% din PIB in 2011 sau 2012), agentiile de rating lanseaza avertismente dar nimic nu pare a se schimba: SUA reusesc sa imprumute cati bani doresc, atunci cand doresc.
Si nimeni nu poate previziona cand aceasta masinarie se va bloca.
"Dar acum cand cea mai grea parte a recesiunii a trecut, trebuie sa facem fata faptului ca statul nostru cheltuie mai mult decat castiga. Asa ceva nu este sustenabil", nota marti presedintele Barack Obama, in discursul privind starea natiunii.
Potrivit proiectiilor publicate miercuri de Biroul pentru buget al Congresului, in exercitiul care se va incheia in 30 septembrie, pentru fiecare dolar obtinut din venituri statul va trebui sa cheltuie 1,50 dolari.
Rezulta ca cincizeci de centi vor trebui imprumutati, ceea ce inseamna zeci de miliarde de dolari in fiecare saptamana. Pentru a acoperi, la sfarsitul exercitiului, o gaura de 1.480 miliarde de dolari, daca parlamentarii nu gasesc noi surse de venituri sau de economii.
Daca privim cresterea economica a SUA, aceste cifre par ingrijoratoare.
In 2010, PIB-ul celei mai mari economii a lumii a crescut cu 541 miliarde dolari. Datoria statului a explodat cu 1.700 miliarde.
Si totusi, statul american nu are nicio problema sa imprumute bani, la rate care sunt printre cele mai mici din lume (de circa 3,35% pentru obligatiunile Trezoreriei pe 10 ani, in prezent).
O