Amabasadorul Israelului, Dan Ben Eliezer, şi o delegaţie din oraşul Petah Tikva, au comemorat, ieri, la Şimleu Silvaniei, victimele Holocaustului Printre cei prezenţi a fost şi Hanna Avidani, o evreică originară din Roman, care a fost persecutată în timpul celui de-al doilea război mondial şi şi-a pierdut tatăl la Auschwitz.
Dan Ben Eliezer, ambasadorul Israelui în România, şi o delegaţie din oraşul Petah Tikva au ales să comemoreze victimele ucise de nazişti, în oraşul Şimleu Silvaniei, singura localitate din Nord Vestul Transilvaniei unde există un muzeu al Holocaustului.
Evenimentul a început ieri după-amiază cu un moment de rugăciune şi cu aprinderea a şase lumânări, în memoria celor şase milioane de evrei care au murit în lagărele de concentrare naziste. Dan Ben Eliezer a fost primul care a aprins o lumânare, fiind urmat de celelalte oficialităţi.
Tatăl, ucis la Auschwitz
Hanna Avidani a venit în oraşul de sub Măgură ca reprezentant al oraşului Petah Tikva, dar legăturile ei cu România sunt mai mai vechi. Hanna, astăzi în vârstă de 79 de ani, s-a născut în oraşul Roman, ambii părinţi fiind evrei. Războiul şi teroarea nazistă i-au distrus copilăria, fiind obligată să stea mai tot timpul ascunsă, într-un subsol al casei.
„Tatăl meu era cizmar de lux, iar mama casnică şi mai aveam încă cinci fraţi. Fiind hărţuit de autorităţi, care dăduseră deja primele legi antisemite , tatăl meu a fugit încă de la sfârşitul lui 1938 la Cluj, în Transilvania. Din păcate, aici a fost prins de autorităţile horthyste, în toamna anului 1940 şi trimis la Auschwitz, de unde nu s-a mai întors niciodată“, îşi aminteşte cu tristeţe românca evreică.
„Ruşii erau mai sălbatici“
Rămasă doar cu mama, Hanna a trecut cu greu anii războiului. Ascunsă prin subsolul casei, la numai 8 ani, copila a fost nevoită să stea zile întregi fără