La sfârşitul lunii ianuarie, în ciuda vremii de afară, ne considerăm aproape scăpaţi de neplăcerile iernii. Totuşi, ultimul comunicat al Ministerului Sănătăţii avertizează că ne aflăm în plin sezon gripal, activitatea gripală fiind considerată de ,,intensitate medie”, cu focare locale în judeţele Constanţa şi Iaşi şi cazuri sporadice în restul ţării. O situaţie similară se întâlneşte în majoritatea ţărilor europene. Într-adevăr, îmbolnăvirile gripale sunt mai frecvente în sezonul rece, întâlnindu-se din octombrie-noiembrie până în martie.
Gripa poate fi deseori confundată cu o răceală banală, dar în general debutul este violent, cu febră înaltă de 39-40 de grade Celsius, frisoane şi transpiraţii, la care se adaugă dureri musculare şi articulare, cefalee şi dureri ale globilor oculari, toate pe fondul unei stări de oboseală accentuate. De asemenea, apar tuse uscată, iritativă, secreţii nazale apoase, inapetenţă, iar la copii vărsături, diaree şi dureri abdominale. Există categorii cu risc crescut, la care infecţia evoluează mai grav: copiii mici (sub 5 ani, mai ales cei sub 2 ani), femeile gravide, persoanele cu vârsta peste 65 de ani. De asemenea, sunt expuse complicaţiilor persoanele cu maladii cronice: afecţiuni cardiovasculare, pulmonare (în special astm bronşic şi BPOC, diabet zaharat, boli neurologice, hepatice şi renale cronice, obezitate morbidă. Mai sunt în pericol persoanele cu imunitate scăzută, bolnavii de cancer, cei care urmează un tratament prelungit cu corticosteroizi, chimioterapice sau imunosupresoare.
Gripa se răspândeşte, în principal, prin inhalarea aerosolilor cu particule infectante, eliminaţi de bolnav atunci când tuşeşte, strănută sau vorbeşte. Particulele se răspândesc la circa un metru în jurul bolnavului şi plutesc în aer, pentru a se depune apoi pe obiecte şi suprafeţe. Acestea din urmă reprezintă o a