Garant al supremaţiei Constituţiei, Curtea Constituţională a ajuns braţul armat în mănuşă de catifea al puterii portocalii, un fel de a patra putere în stat care prin deciziile sale obligatorii înăbuşă orice "derapaj legislativ" de la politica de partid, de Guvern şi de Cotroceni. Ultima lovitură a CCR a fost respingerea listei membrilor CSM votată de Senat. O decizie luată sub presiunea sugestiilor, atacurilor şi declaraţiilor belicoase ale puterii, şi care nu este, din păcate, singura.
Pe 11 noiembrie, şeful statului îi trage o palmă Curţii Constituţionale, numind-o o instituţie penibilă, inconsecventă cu propriile decizii. "Am avut probleme extrem de serioase în discuţiile cu FMI, UE şi Banca Mondială legate de credibilitatea şi predictibilitatea deciziilor instituţiilor juridice ale României, care adesea fără justificare şi temei constituţional sau legal au interferat masiv politica economică a Guvernului", declara Băsescu la Conferinţa "Parteneriat pentru creştere economică în 2011". "Aici cred că este evident pentru oricine cât de penibilă poate fi o instituţie a statului român care spune da, facem pensiile după contribuţie, dar la o singură categorie nu, cea în care sunt şi eu. Sau da, ar fi bună Legea educaţiei, dar să afectezi profesorii", a mai spus el, întrebând totodată dacă nu ar trebui negociate politicile economice cu Curtea Constituţională. A învinovăţit judecătorii Curţii de creşterea TVA, pentru că nu au acceptat scăderea temporară a pensiilor. Judecătorii au înţeles mesajul preşedintelui şi s-au conformat. Cum? Vă prezentăm rezumatul ultimelor decizii luate de Curte care vizau cele mai importante legi.
Ultima decizie a Curţii Constituţionale favorabilă puterii a fost dată marţi. Judecătorii au stabilit că hotărârile Senatului privind validarea celor 11 membri ai CSM, precum şi a celor doi reprezentanţi ai societăţii civile