Salariile reduse şi volumul mare de muncă îi determină pe medicii şi asistentele mureşene să părăsească sistemul sanitar. Peste 450 de medici şi asistente medicale mureşene au solicitat recunoaşterea studiilor efectuate pentru a se putea angaja în străinătate.
Sute de medici şi personal sanitar din spitalele mureşene se pregătesc să plece în străinătate. Sătui de salariile diminuate şi de volumul mare de muncă pe bani puţini, ei şi-au depus deja dosarele prin care solicită Ministerului Sănătăţii recunoaşterea diplomelor de studii, pentru a se putea angaja mai uşor în orice ţară din Uniunea Europeană.
Cei care vor avea cel mai mult de suferit de pe urma exodului medicilor mureşeni vor fi pacienţii, care vor fi nevoiţi să aştepte mai mult pentru tratament. „Din septembrie 2010, de când preluăm noi documentele şi până în prezent am primit peste 450 de dosare din partea medicilor şi personalului sanitar mureşean pentru recunoaşterea diplomelor de studii. Circa 400 dintre aceste dosare erau ale unor medici specialişti, iar peste 100 de medici care şi-au depus deja documentele au primit răspunsul de la Minister. Prcatic, în termen de 30 de zile de la depunerea dosarului, aceştia primesc răspuns de la Ministerul Sănătăţii”, a precizat Gabriela Uifălean, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Mureş.
Lipsă de personal la IBCvT
Una dintre instituţiile medicale ce se confruntă în această perioadă cu o gravă lipsă de personal este Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant. Aici, doar în această lună, patru asistente medicale din cele 23 au părăsit instituţia, pentru un post mai bine plătit în sistemul sanitar privat sau în străinătate.
Acum, medicii se tem că nu vor mai putea continua asigurarea serviciilor medicale, în condiţiile în care numărul transplanturilor cardiace este în creştere.
„Avem reale dificultăţi de a asigu