Cu o datorie care depăşeşte cu mult Produsul Intern Brut şi cu o armată de economişti care îi prevăd intrarea în incapacitate de plată, guvernul elen vede în activele pe care le deţine una dintre puţinele portiţe de ieşire din situaţia dificilă în care se află.
În anul 2008, când guvernul de la Atena a făcut schimb de active cu mănăstirea bizantină Vatopedi, situată pe Muntele Athos, controversele cu privire la preţul celor două terenuri au însemnat un an mai târziu pierderea alegerilor de către prim-ministrul Kostas Karamanlis, scrie Bloomberg.
Ministrul de finanţe George Papaconstantinou are de gând acum însă să facă o treabă mai bună decât fostul şef al executivului. El are în plan să strângă bani de pe urma proprietăţilor deţinute de stat, care sunt estimate la circa 300 de miliarde de euro, reprezentând echivalentul datoriei naţionale a Greciei. Însă primul pas pe care trebuie să-l facă Papaconstantinou înainte de a începe competiţia pentru investitori cu alte ţări europene îndatorate îl constituie un inventar al tuturor activelor aflate în mâinile statului.
Terenurile de golf şi aeroporturile se vând
"Dinamica cererii şi ofertei nu este prea bună acum pentru Grecia", este de părere Frances Hudson, managerul unui fond de investiţii în cadrul Standard Life Investments în Edinburgh. Hudson ar investi mai degrabă în imobiliare la Paris ori Stockholm, deoarece i-ar aduce profituri mai predictibile. Fondul Monetar Internaţional şi liderii politici germani, care s-au opus acordării ajutorului financiar Greciei, au cerut ţării mediteraneene să vândă ori să concesioneze cazinourile, terenurile de golf, aeroporturile şi chiar insulele, pentru a-şi achita datoria şi a nu ajunge în imposibilitate de plată. Uniunea Europeană (UE), care i-a acordat Greciei un împrumut de 110 miliarde de euro în luna mai a anului trecut, a afirmat în