Cei care s-au împrumutat în moneda Țării Cantoanelor nu ar trebui să se grăbească să-și convertească creditele în euro deoarece puterea francului elvețian ar putea slăbi.
Creditele în monede exotice au fost extrem de tentante pentru români în urmă cu trei-patru ani deoarece dobânzile practicate de bănci la acestea erau extrem de mici. În plus, leul era puternic, veniturile erau în creștere, iar atenționările referitoare la riscurile atașate acestor finanțări au fost ignorate. Efectul: circa 14% din totalul creditelor pentru locuințe sunt în franci elvețieni.
Această monedă s-a apreciat cu 58% comparativ cu ianuarie 2007, ceea ce a făcut ca ratele la creditele în franci elvețieni să crească la fel de mult chiar dacă dobânda a rămas aceeași sau peste această valoare dacă între timp a crescut și nivelul acesteia. În spatele aprecierii francului elvețian stau două evoluții: acesta a devenit mai puternic în raport cu euro, în timp ce puterea leului a scăzut. Astfel, francul este cotat în prezent la peste 3,3 lei, comparativ cu numai doi lei la începutul lui 2007. La aceeași dată, cu un euro erau cumpărați 1,6 franci, iar acum, sunt cumpărați numai 1,28 franci. În decembrie, moneda unică a fost și mai slabă : doar 1,24 franci în schimbul unui euro.
Moneda elevețiană s-a apreciat deoarece investitorii o consideră extrem de sigură. Însă, puterea francului ar putea slăbi în acest an în raport cu euro. Efectul nu va fi vizibil pentru români deoarece prognozele indică un leu mai puternic numai spre sfârșitul acestui an. Astfel, Raiffeisen prognozează o rată de schimb de 3,28 lei pentru un franc la finele anului, iar ING, 3,5 lei. Însă, la finele lui 2012, ING vede o paritate de trei lei pentru un franc.
Cât pierzi dacă faci conversia în euro
Cei cu credite în franci care decid să le convertească în euro marchează pierderea produsă de dep