Ultimul raport de evaluare a pregătirii României pentru aderarea la Spaţiul Schengen este repus vineri pe tapet, la Bruxelles, după ce Franţa a blocat adoptarea acestuia, în urmă cu două săptămâni, existând riscul să o facă din nou acum.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Reuniunea este una pur tehnică, întrucât rapoartele de evaluare ale României şi Bulgariei sunt prezentate de experţii care au participat la vizitele de evaluare în ultimele luni.
Ei specifică în documentul prezentat acum că în România, sistemul SIS II, pe care se bazează cooperarea în Spaţiul Schengen şi interfaţa umană a acestuia sunt operaţionale şi nu prezintă probleme.
Documentele ar fi trebuit adoptate în urmă cu două săptămâni, la reuniunea din 14 ianuarie, când ele au fost acceptate de toate statele membre, cu excepţia Franţei.
Parisul a cerut atunci să reexamineze raportul despre România. În mod normal, orice obiecţie franceză privind acest document ar fi trebuit să ajungă la partea română până vinerea trecută, lucru care nu s-a întâmplat.
România nu exclude însă posibilitatea ca în timpul reuniunii de faţă a experţilor, Franţa să-i ceară unele lămuriri de ultim moment.
La capitolul pregătire şi securizare a frontierelor terestre şi aeriene, rapoartele despre România au fost adoptate anul trecut şi ele specifică faptul că ţara este gata de aderare.
Cu toate acestea, Franţa şi Germania şi-au exprimat oficial o poziţie contrară, ceea ce face teoretic că nici România şi nici Bulgaria nu se mai pot integra în spaţiul liberei circulaţii în martie, cum era prevăzut.
În 17 februarie, este aşteptat avizul consultativ al deputaţilor europeni, iar subiectul, fie şi cu o soartă incertă va fi pe agenda miniştrilor europeni de Interne, care se reunesc în 24 februarie. Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Ultimul raport de evaluar