Gheaţa trebuie să aibă o grosime de cel puţin 15 centimetri pentru ca pescarii să poată pescui la copcă.
Pescarii împătimiţi care nu pot să renunţe la pasiunea lor nici când mercurul din termometre scade mult zero se pot relaxa vreme de câteva ore pe lacul de la Vârşolţ, la numai 15 kilometri de Zalău, pe drumul înspre Şimleu. „O altă destinaţie potrivită pentru pescuitul la copcă sunt şi lacurile de la Someş Odorhei, la 34 de kilometri de municipiul Zalău şi 8 faţă de Jibou. Ambele locuri sunt administrate de Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Sălaj“, explică Veronica Ispas, reprezentanta asociaţiei şi componentă a lotului naţional feminin de pescuit.
80 de lei, permisul pentru pescuit
Pentru a putea pescui pe aceste lacuri, pescarii trebuie să achite suma de 80 de lei la AJVPS, banii reprezentând cotizaţia şi permisul de pescuit pentru un an întreg. „La finele lui 2010 aveam înregistraţi aproximativ 1.400 de pescari. Sperăm să păstrăm acelaşi număr de membri şi în noul an“, mai spune reprezentanta asociaţiei.
Pescuitul la copcă nu presupune cheltuieli suplimentare faţă de cel din restul anului. Pescarii care se respectă îşi cumpără şi un burghiu special pentru spart gheaţa, preţul acestor instrumente fiind între câteva zeci de lei până la 300-400 de lei. „Unii şi le fabrică singuri, acasă. Burghiele sunt mai silenţioase. Dacă spargi gheaţa cu securea sau târnăcopul, rişti să sperii peştii“, mai spune Ispas.