România riscă să ajungă, în două luni, în faţa Curţii Europene de Justiţie pentru că încalcă legislaţia europeană de mediu, aprobând construirea unor obiective turistice într-o zonă protejată din Delta Dunării. Comisarul european pentru Mediu a trimis Bucureştiului un aviz motivat în care cere statului român să se ocupe de "aspectele necorespunzătoare" de mediu din zona Sulinei şi a Deltei Dunării.
Bruxelles-ul este îngrijorat de proiectul de construire pe plaja de la Sulina a unor spaţii recreative, a unui punct de prim ajutor şi a unei infrastructuri de comunicaţii, totul într-o zonă protejată ce face parte din reţeaua Natura 2000.
"Acest tip de proiecte este permis în perimetrul reţelei Natura 2000 numai dacă există certitudinea că nu va afecta negativ integritatea sitului respectiv sau dacă prezintă un interes public preponderent, caz în care trebuie să se ia măsuri compensatorii. Dacă studiul de impact asupra mediului este deficitar, se exclude certitudinea necesară, iar proiectului nu i se poate da undă verde", explică oficialii Comisiei Europene.
În opinia specialiştilor de la Bruxelles, lucrările "vor avea un efect negativ asupra unui număr de habitate şi specii protejate" într-una din cele mai importante zone umede ale Europei.
Costel Popa, directorul Asociatia Salvaţi Dunarea şi Delta, crede că demersul Comisiei Europene va fi luat în serios de autorităţile din judetul Tulcea şi va fi un avertisment şi pentru alte instituţii din ţară.
Acum autorităţile de la Bucureşti trebuie să convingă Comisia că au luat în acest caz doar măsuri care respectă legislaţia europeană în domeniu.
Dacă nu face acest lucru în următoarele două luni, România riscă să dea explicaţii în faţa instanţei europene.
Problema proiectului de la Sulina este una mai veche. În mai 2010, Comisia a cerut României clarificări şi, deşi autorităţile