Un român din SUA, care a învăţat secretele fabricării palincii de la bunicul său, este decis să înfrunte şi criza, şi legile din Las Vegas, şi se pregăteşte să-şi deschidă propria distilerie.
„Legile privind distilarea alcoolului nu s-au mai schimbat în Las Vegas de pe vremea prohibiţiei, dar asta nu împiedică un bărbat din Transilvania să-şi urmeze visul”, scriu jurnaliştii de la La Vegas Sun, care au mers la George Racz (43 de ani), românul din Roşiori care se pregăteşte să-şi deschidă la Henderson „Distileria Las Vegas”.
Românul va fabrica acolo, folosind cereale din Nevada, propria votcă, rom, gin, whisky, dar şi palincă.
După ce timp de aproape doi ani s-a luptat pentru a obţine autorizaţiile într-o afacere care „se conduce după reguli din vremea prohibiţiei”, aventura românului e gata să înceapă din februarie.
„Nimeni n-a mai fost aşa de nebun. Nu suntem bogaţi, dar n-am renunţat”, le-a spus, râzând, românul celor de la Las Vegas Sun. George Racz a rămas pe poziţii, iar mica sa familie formată din trei persoane, între care şi un băieţel de 4 ani, a investit tot ce avea ca să deschidă o afacere „cum n-a mai văzut Nevada”.
În 2009, românul şi soţia sa s-au mutat din New York, unde lucrau într-un studio de artă, în Nevada, cu planuri mari pentru afacerea lor, după ce au fost inspiraţi de un reportaj de la CNN despre o mică distilerie de succes din Texas.
Românul se bazează în afacerea sa pe cei 2 milioane de locuitori din zonă şi pe cei 30 de milioane de turişti care vin anual. Plănuieşte să organizeze şi degustări, şi excursii la distileria sa, însă mai are de aşteptat până va putea vinde primele sticle celor care îi calcă pragul. Şi asta pentru că legea federală nu le permite producătorilor de alcool din zonă să vândă decât angrosiştilor.
Însă românul s-a aliat cu alţi producători şi speră ca această restricţie l