Membrii grupului de evaluare Schengen au adoptat, vineri, la Bruxelles, raportul pentru Romania, blocat la 14 ianuarie de Franta.
Seful Departamentului Schengen din Ministerul Administratiei si Internelor, chestorul sef Marian Tutilescu, a confirmat, pentru NewsIn, ca Franta a ridicat rezerva de examinare pe raportul SIS/SIRENE, care a fost aprobat in cadrul SCH-EVAL.
"Romania a incheiat in totalitate procesul de evaluare Schengen prin aprobarea celor sapte rapoarte", a spus Tutilescu, care a precizat ca ridicarea rezervei de examinare de catre Franta a condus ultimul raport de evaluare, cel SIS/SIRENE, in atentia membrilor Grupului SCH-EVAL, reuniti vineri, la Bruxelles.
Dupa decizia de vineri, este randul Parlamentului European, prin Comisia de Libertati Civile, Afaceri Interne si Justitie sa dea un aviz, favorabil sau nefavorabil.
La sfarsitul lunii februarie urmeaza sa fie organizata o reuniune a ministrilor de Interne din UE, in cadrul careia vor fi stabiliti pasii ce trebuie urmati pentru aderarea efectiva a Romaniei la spatiul Schengen.
Schengen: Rapoartele privind Bulgaria, respinse
Ramona Manescu: Viktor Orban a lasat sa se inteleaga ca aderarea la Schengen in martie e aproape imposibila
Eurodeputatul PNL Ramona Manescu spune ca in cadrul unei reuniuni la Budapesta l-a intrebat pe premierul ungar despre intrarea in Schengen si ca raspunsul lui Viktor Orban a fost ca sansele ca acest proces sa aiba loc in martie sunt aproape imposibile.
"Atat premierul Viktor Orban cat si ministrul ungar de externe au lasat sa se inteleaga ca este aproape imposibil ca Romania sa adere la Spatiul Schengen in luna martie", afirma Ramona Manescu, intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.
"Din pacate, tara noastra este tratata altfel decat celelalte 10 state care sunt deja