* Peste 60 de zboruri au fost anulate, pentru că cenuşa vulcanică a început să fie dispersată la peste 2.500 metri
O perioadă de coşmar pentru traficul aerian ar putea urma în unele state din Asia, după ce vulcanul Shinmoedake, de pe inslua japoneză Kyushu, a erupt violent în două "reprize" - joi după-amiaza şi vineri la prânz.
Peste 60 de zboruri au fost anulate, după ce vulcanul situat pe Muntele Shinmoe a început să "scuipe" un nor de cenuşă de peste 2.500 metri înălţime, asemenea vulcanului islandez Eyjafjallajökull - care a perturbat cursele aeriene din Europa, în aprilie 2010. Cel mai afectat este aeroportul Miyazaki, unde anularea curselor Japan Airlines şi All Nippon Airways a stricat planurile de călătorie a cel puţin 5.000 de pasageri.
Erupţia de pe Muntele Shinmoe, prima după 52 de ani, nu a produs vreo victimă sau pagube materiale. Autorităţile nipone au declanşat rapid procedurile de alertă în prefecturile Miyazaki şi Kagoshima, pe teritoriul cărora se află muntele.
Agenţia meteorologică niponă consideră că este vorba de o alertă de gradul trei, ceea ce însemană că erupţia "ar putea afecta serios zone rezidenţiale". O evacuare totală nu se impune decât în cazul unei alerte de gradul 5.
La acel nivel s-ar putea ajunge dacă erupe şi un alt vulcan, Sakurajima, apropiat de Muntele Shinmoe. Pe moment, evacuările au fost voluntare, iar cei câţiva zeci de oameni cărora le-a fost frică să doarmă în propriile locuinţe au fost găzduiţi în centre de refugiu speciale.
Cercetătorii japonezi au consemnat faptul că Sakurajima a avut 1.026 de "incidente vulcanice" de-a lungul lui 2010, cele mai multe din 1982, ceea ce poate fi un semn al unei erupţii masive iminente.
Ţara cu 108 vulcani activi
În Japonia, există 108 de vulcani activi, care pot erupe oricând, respectiv 10% din totalul vulcanilor în activitate din lumea întreag