În seara alegerilor prezidenţiale, atunci când l-am văzut pe Geoană ţopăind ca un maimuţoi cu baterii, mi-am spus: oamenii aceştia vor suferi un şoc dur dacă sondajele lui Vîntu şi Voiculescu vor fi infirmate.
Şi, din păcate pentru psihicul fragil al liderilor PSD, aşa s-a şi întâmplat. Au început să caute vinovaţii oriunde în altă parte decât în propria curte, iar primii blamaţi au fost cei din străinătate. "Votul românilor din diaspora ar trebui să aibă o greutate mai mică", a spus atunci Adrian Năstase, în timp ce Antena 3 difuza statistici după statistici în care demonstra că Geoană este preşedinte "în România". Circa un an mai târziu, conducerea PSD nu-şi revenise din şoc, iar Ponta declara că votul diasporei a fost o "răzbunare" pe cei care nu au plecat din ţară.
Aş deplânge nervii slăbiţi ai liderului PSD dacă angoasele sale nu ar face un imens rău democraţiei din România. Victor Ponta a ameninţat că PSD nu va participa la alegeri dacă românii aflaţi peste hotare vor putea vota prin corespondenţă. Practic, ceea ce vrea liderul social- democrat este să lase circa două milioane de cetăţeni ai acestei ţări fără posibilitatea de a-şi exercita un drept fundamental. Nu este o mare diferenţă între mentalitatea sa şi cea a lui Nicolae Ceauşescu, care retrăgea automat cetăţenia celor care fugeau în străinătate.
Sunt convins că Ponta ştie că votul prin corespondenţă este utilizat în multe state democratice, printre care Germania, Elveţia, Marea Britanie şi Statele Unite. În statul Oregon, din 1998, se votează numai prin poştă, pentru a reduce astfel costurile organizării scrutinului.
"Fraudă" este ameninţarea pe care o flutură liderul PSD. Da, riscurile sunt mai mari decât cele care apar atunci când alegătorul se prezintă personal la secţia de votare. Însă PSD poate să studieze modul în care este supravegheat în alte state